Ammattilaisen knopit ilmalämpöpumpun käyttöön

Boschin ilmalämpöpumppujen uusi mallisto on ottanut pitkän harppauksen myös tuotedesignin suhteen, kertoo avainasiakaspäällikkö Joakim Broman.

Bosch Lämpötekniikan avainasiakaspäällikkö Joakim Broman korostaa asiantuntevan asennuksen merkitystä, kun halutaan ilmalämpöpumpun toimivan tehokkaasti ja olevan pitkäikäinen hankinta.

Moni hankkii ilmalämpöpumpun säästääkseen sähkölaskuissa. Sähköpattereilla lämpiävässä kodissa modernilla ilmalämpöpumpulla päästäänkin jopa 40 prosenttia pienempiin lämmityskuluihin. Mutta kuinka ilmalämpöpumppua tulisi käyttää, jotta säästöä syntyisi?

– Säädä päälämmitysjärjestelmän lämpötila 2–4 astetta ilmalämpöpumpun asetusarvoa matalammalle, esimerkiksi patteritermostaatit 17–19 °C ja lämpöpumppu 21 °C. Tällöin pumppu lämmittää kotia hyvällä hyötysuhteella ja patterit ovat ikään kuin varalla taustalla eivätkä käytännössä osallistu lämmitykseen, neuvoo avainasiakaspäällikkö Joakim Broman Boschilta.

– Olennaista on myös, että ilmalämpöpumppu on asennettu oikein ja oikeaan paikkaan. Esimerkiksi jos järjestelmän tyhjiöintiprosessia ei ole tehty huolella, on tällä kielteinen vaikutus kompressorin elinikään. Mikäli hankkii Bosch-ilmalämpöpumpun Bosch Lämpömestarilta, saa sille 6 vuoden takuun. Kyseessä ei ole vakuutus tai materiaalitakuu, vaan ns. aito 6 vuoden täystakuu, Broman jatkaa.

Yhä useampi suomalainen on viime vuosina hankkinut ilmalämpöpumpun nimenomaan kotinsa viilennystarkoituksiin. Menevätkö talven lämmityskaudella saavutetut säästöt, jos kesähelteillä viilentää ahkerasti?

– Eivät mene. Karkeasti ottaen viilennyksen hinta per vuorokausi on maksimissaan yksi euro. Eli jos käyttää kesällä ilmalämpöpumppua viilennykseen 30 päivänä, sähkölaskuun tulee enintään 30 euroa lisää.

Viime talvi oli taas vaihteeksi kylmä. Etelä-Suomessakin mittarit painuivat useampina viikkoina alle –20 asteen lukemiin. Toimiiko ilmalämpöpumppu enää tuollaisissa lukemissa ja milloin se tarvitsee huoltoa?

– Esimerkiksi Boschin uusien ilmalämpöpumppujen on testattu toimivan lämmityskäytössä noin
–30 asteen pakkasissa. Koneen kannattaa antaa olla kovallakin pakkasella käynnissä koko ajan. Lämmityksen hyötysuhde luonnollisesti heikkenee kylmimpinä päivinä, mutta lämpöä syntyy tuolloinkin.

– Huollosta sanoisin sen verran, että ylivoimaisesti tärkeintä on käyttäjän itsensä suorittama sisäyksikön suodattimien imurointi vähintään kerran kuukaudessa. Jos pumppu toimii hyvin, mitään ylimääräistä huoltoa ei yleensä tarvita. Esimerkiksi Boschin uudet laitteet hälyttävät vikakoodilla, jos koneessa on jokin vika.

Boschin uusissa ilmalämpöpumpuissa modernia muotoilua

Bosch toi markkinoille toukokuussa 2021 kaksi täysin uutta ilmalämpöpumppua. Climate Class 6101i on moderni pohjoismaisiin olosuhteisiin suunniteltu ilmalämpöpumppu, joka on saatavissa kahdessa teholuokassa. Suurempitehoinen 6,5 kW:n versio soveltuu myös kookkaampaan omakotitaloon, jossa on esimerkiksi korkeaa huonetilaa ja lasipintaa. Toinen uutuusmalli Climate Class 8101i tarjoaa parasta mahdollista A+++ energiatehokkuutta.

– Koska moni ihminen on tarkka siitä, mitä heidän kotinsa seinilleen ripustetaan, molemmissa uutuusmalleissamme on panostettu tyylikkääseen muotoiluun. Lisäksi 8101i-mallin sisäyksikkö on saatavissa neljässä eri värivaihtoehdossa: valkoinen, hopea, punainen ja titaani.

Vaikka Boschin ilmalämpöpumpuissa hyötysuhteet ovat jo aiemmin olleet premium-luokkaa, on tätäkin ominaisuutta uutuusmalleissa kehitetty edelleen. Lisäksi kehitystyössä
on panostettu hiljaiseen käyntiääneen. Etäohjausmahdollisuus puhelimeen asennettavan applikaation kautta ja sisäilmaa puhdistava PlasmaCluster-toiminto ovat itsestäänselvyyksiä.

– Myös uutuusmallien ulkoyksiköt on muotoiltu huolella. Elegantti valkoinen ulkoyksikkö sopii asennettavaksi näkyvällekin paikalle ilman erillistä suojakoteloa, Broman hymyilee.