Maalämpö taloyhtiöön Bosch Kiinteistölämpömestarilta

– Bosch etävalvoo kiinteistöjen maalämpöjärjestelmiä. Mahdolliseen häiriötilanteeseen voidaan puuttua jopa ennalta, Antti Leppänen kertoo.

Suomen valtio tukee aktiivisesti ympäristöystävällisempiin lämmitysmuotoihin siirtymistä. Johtuen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) tuntuvasta energia-avustuksesta merkittävä määrä taloyhtiöitä siirtyneekin vuosina 2020–2022 öljylämmityksestä ekologiseen maalämpöön. Maalämpö soveltuu useimpiin rivitalo- ja kerrostalokohteisiin.

Bosch Lämpötekniikan kiinteistömaalämmöstä vastaava avainasiakaspäällikkö Antti Leppänen, riittääkö maalämpöpumpun teho kohteissa, joissa on paljon asuntoja? Meillä on valikoimissa kahdeksan eritehoista lämpöpumppua, joita voidaan tarvittaessa asentaa useampia samaan kohteeseen. Tehoa siis riittää, olipa kyseessä pieni rivitalo- tai sitten suuri kerrostaloyhtiö.

Paljonko maalämmöllä säästää energiaa ja kuinka pitkäikäinen investointi on?

Lämmitysenergian säästö on normaalisti taloyhtiölle 60–70 %. Usein maalämpöremontin takaisinmaksuaika on riittävän lyhyt, jotta yhtiövastiketta ei tarvitse remontin takia nostaa. Parhaissa tapauksissa vastiketta voidaan jopa laskea. Maalämpöjärjestelmä laitteineen ja porakaivoineen pyritään suunnittelemaan mahdollisimman pitkäikäiseksi.

Pitkäikäisyyteen vaikuttaa merkittävästi lämpöpumppujen oikea mitoitus sekä esimerkiksi lämminvesivaraajien valinta.

Mitä etuja asiakas saa, jos hankkii järjestelmän Boschilta?

Asiakas saa mielenrauhan, sillä Bosch Kiinteistölämpömestarit ovat Boschin tuotekoulutuksen läpikäyneitä alan ammattilaisia, joilla on takanaan Boschin organisaation tuki esimerkiksi kohteen mitoituksen varmistamisessa.

Mitä jos tulee ongelmia käyttöönoton jälkeen?

Kun hankinta tehdään Bosch Kiinteistölämpömestarilta, Bosch myöntää lämpöpumpuille, varaajille ja asennushetkellä toimitetuille lisävarusteille kuuden vuoden takuun. Alan ainoana valmistajana etävalvomme kiinteistökohteidemme lämmitysjärjestelmiä Vantaalta. Järjestelmää voidaan tarvittaessa etäsäätää ja toisaalta reagoida nopeasti huoltoa vaativiin häiriötilanteisiin.