Missä mennään lämpöpumppualalla vuonna 2021?

Bosch Lämpötekniikan vauhdikas tiimi pysäytettiin tutkailemaan lämmitysmaailman kuulumisia Vantaan uuteen Bosch-taloon vuoden 2021 kynnyksellä. Moderni kiinteistö lämpiää luonnollisesti Boschlämpöpumpuilla.

 

Kuvassa oikealta Pasi Ervasti, Mika Nyström ja Ville Hell.

1. PASI ERVASTI MYYNTIPÄÄLLIKKÖ

Pasi on toiminut lämpöpumppualalla jo parikymmentä vuotta. Hän tuntee niin loppukuluttajien kuin jälleenmyyjien toiveet ja tarpeet hyvin. Myynnin kulmakivinä ovat asiakkaan auttaminen, ammattimainen tekeminen ja positiivinen fiilis. Pasi pitää tiimihenkeä erityisen tärkeänä. ”Kun me voimme hyvin, niin asiakkaammekin voivat hyvin!”

Mikä on vuoden 2021 trendi lämmitysalalla?

Suurimpana trendinä alalla on ilmavesilämpöpumppujen myynnin merkittävä kasvu. Syitä tähän ovat ilma-vesilämpöpumppujen teknologian kehittyminen ja maalämpöä edullisempi hankintahinta sekä valtion tukitoimet. Näyttää siltä, että ilma-vesilämpöpumppujen myyntimäärä kasvaa samalle tasolle maalämpöpumppujen myynnin kanssa vuonna 2021.

Millainen tuote Boschilla on tarjota ilma-vesilämpöpumppuihin? 

Bosch tarjoaa loppukuluttajille kaksi eri hintaluokan tuotetta. Bosch Compress 3000 AWS on split-tyyppinen ilma-vesilämpöpumppu, jossa kylmäaine kulkee ulko- ja sisäyksikön välillä. Hinta-laatusuhteeltaan se on erinomainen ratkaisu. Kun asiakas haluaa parasta, on Boschilla tarjolla huippuluokan tuote: Bosch Compress 7000i AW. Tuote pitää sisällään useita Boschin patentteja, joista tärkeimpänä ulkoyksikön runkorakenne (EPP) sekä ulkoyksikön sulatukseen liittyvä teknologia ja toteutus.

Molempia lämpöpumppuja löytyy useissa eri teholuokissa. Erityisen tuotteista tekee käyttövesivaraajallinen sisäyksikkö, joka sisältää 9 kW:n tai isomman 15 kW:n sisäänrakennetun sähkövastuksen. Isompi 15 kW:n sisäänrakennettu sähkövastus mahdollistaa ilma-vesilämpöpumpun asentamisen isompiinkin omakotitaloihin ilman ulkopuolisia läpivirtausvastuksia tai muita vastaavia. Jokaiseen kohteeseen löydetään varmasti sopiva ratkaisu!

2. MIKA NYSTRÖM TUOTEPÄÄLLIKKÖ

- Mikalla on kokemusta LVI-alalta viideltä vuosikymmeneltä. Ura alkoi putkiasentajan tehtävistä. 1980-luvulla Mika kouluttautui LVI-insinööriksi ja haasteet vaihtuivat päällikkötason tehtäviin. Nyt Boschilla tuotepäällikkönä yli 8 vuotta.

Minkä lämpöpumpun asentaisit omaan taloosi?

Jos maalämpöjärjestelmän asentaminen olisi mahdollista, ottaisin sen. Maalämpö on varmatoiminen ja pitkäikäinen investointi. Toisaalta ilmavesilämpöpumput ovat ottaneet pitkiä kehitysaskelia. Myös viime vuosina yleistyneet leudot talvet sopivat hyvin ilma-vesilämpöpumpuille. Boschilla on molempiin kategorioihin erittäin kilpailukykyinen tuote.

Missä Boschin lämpöpumput valmistetaan?

Valtaosa Boschin lämpöpumpuista tehdään Ruotsissa. Tuotekehitys ja suunnittelu tapahtuvat Ruotsissa ja Saksassa.

Mistä ammattilaiset keskustelevat juuri nyt?

Aina ei asennusjälki ole sitä, mitä pitäisi olla. Alalle tulee uusia yrittäjiä, ja valitettavasti rimaa ei aina aseteta riittävän korkealle. Monelta ongelmalta säästytään, kun asennus tehdään oikein ja huolella. Esimerkiksi ilmavesilämpöpumpuista tulee suuria määriä sulatusvettä ulkoyksiköstä. Tuo vesi on syytä ohjata pois talon rakenteista, jotta ne eivät vaurioidu. Jos asennusteline on liian heppoinen tai ulkoyksikön perusta ei ole kunnossa ja laite routimisesta tai muusta syystä ei oikein istu telineessä, saattaa syntyä toiminta- tai ääniongelmia. Bosch Lämpömestarit ovat alansa koulutettuja ammattilaisia, jotka ymmärtävät asennuksen tärkeyden ja osaavat ottaa huomioon kokonaisuuden.

3. VILLE HELL HUOLTOPÄÄLLIKKÖ

- Ville on aloittanut lämpöpumppualalla vuonna 2001. Kokemusta on asennuksesta, huollosta ja huoltopäällikkönä toimimisesta. Boschilla vuodesta 2013 ensin teknisenä asiantuntijana ja nyt 6 vuotta huoltopäällikkönä. ”Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty.”

Mitä suosittelet lämpöpumpun hankintaa suunnittelevalle?

Kannattaa varmistaa, että asioi asiantuntevan tahon kanssa. Suurin osa käyttöhäiriöistä johtuu väärästä tuotevalinnasta, pieleen menneestä mitoituksesta tai tietämättömästä asennuksesta. Bosch Lämpömestarit on koulutettu myymään ja asentamaan Bosch-lämpöpumput huomioiden asiakkaiden yksilölliset tarpeet.

Mikä on vinkkisi maalämmön hankkijoille?

Ensinnäkin: ei kannata tinkiä porakaivon syvyydestä, jotta saadaan varmasti riittävästi energiaa järjestelmän käyttöön. Toiseksi: jos maalämpöpumppu asennetaan taloon, jossa on patterit, kannattaa investoida myös puskurivaraajaan. Puskurivaraaja takaa lämpöpumpulle riittävän veden virtauksen, parantaa toimintavarmuutta ja pidentää lämpöpumpun käyttöikää. Mikäli puskurivaraajaa ei järjestelmässä ole, kannattaa pattereiden termostaatit laittaa täysin auki ja säätää lämpötila sopivaksi lämpöpumpulta.