Huimat säästöt ison omakotitalon lämmityskuluihin maalämmön avulla

Bjarne Rask, porvoolainen eläkeläinen asuu vaimonsa Kerstinin kanssa isossa itse rakennuttamassaan omakotitalossa. Talo on aikoinaan vuonna 1992 rakennettu öljylämmitteiseksi, koska tuolloin sitä pidettiin kaikista tehokkaimpana ja halvimpana lämmitysmuotona.

– Öljy oli pitkään hyvinkin edullinen tässä maassa. Öljyn hinta on vuosien mittaan kohonnut rajusti. Sitten tuli sellainen vuosiluku kuin 2030, jolloin oli määrä kieltää öljylämmitys kokonaan. Sen vuoksi aloimme miettimään vaihtoehtoja, Bjarne muistelee.

Öljylämmityksen ilmastokuormitus aiheutti myös pohdintaa. Talon myyminen jossain vaiheessa on ajankohtaista, ja sitä helpottaakseen Raskit päättivät vaihtaa öljylämmityksestä ekologisempaan ja taloudellisempaan lämmitysmuotoon.

Luotettavaan vanhaan tekijään yhteys

Pariskunta aloitti neuvottelut lämmitysmuodosta LVI Nystedtin, loviisalaisen Lämpömestari-yrityksen kanssa. Maalämmön lisäksi vaihtoehtona oli ilma-vesilämpöpumppu. Koska talo on iso, suositeltiin Raskeille parempana ratkaisuna maalämpöä.

– Maalämpö – tai meillä oikeastaan vuorilämpö – tarkoittaa sitä, että lämpö johdetaan vuoren sisältä, kalliosta. Tämä on hieno innovaatio. Ei tästä ollut silloin tietoa kun rakensimme taloa, Bjarne kertoo.

LVI Nystedt oli Raskeille tuttu firma. He olivat käyttäneet samaa firmaa jo öljylämmityksen aikana huoltotöihin, ja luottamus oli valmiiksi kohdallaan.

Säästöä vuodessa 4000 euroa

– Laskimme, että ensinnäkin se toimii hyvin ja vaivattomasti, ja toisekseen tämän päivän öljyn hinta on niin korkea. Meidän nykyisellä kulutuksella öljy maksaisi yli 5000 euroa vuodessa. Tämä maalämpöjärjestelmä kuluttaa vuodessa sähköä 1100 euron edestä. Se on aikamoinen säästö, Bjarne ihmettelee.

Poraustyön kävi tekemässä joulukuussa 2020 Rototec. Kaivosta tuli 170 metriä syvä. Itse lämpöpumppu asennettiin kevään aikana 2021. Raskien mukaan kaikki meni aikataulujen mukaan.

– Bosch-laitteilla on huomattavan hyvä takuukäytäntö. Lämpöpumpulle luvattiin kuusi vuotta takuuta ja kompressorille kymmenen vuotta, Bjarne kertoo.

Avaimet käteen -palvelu oli helppo asiakkaalle

LVI Nystedt hoiti myös lupa-asiat kuntoon kaupungilta. Asukkaiden tehtäväksi jäi hakea lähinaapureilta luvat poraukseen ja siihenkin toimitettiin valmiit lupalaput. Lupa-asiat hoituivat Raskien mukaan nopeasti ja helposti.

– Kyllä me voimme suositella Bosch-maalämpöä meidän kokemuksemme perusteella. Paljon on vielä omakotitaloja öljylämmityksen piirissä, ja jokainen joutuu tekemään oman ratkaisunsa, Bjarne päättää.

Katso videolta lisää Raskien kokemuksia maalämpöpumpusta