Maalämpöön siirtymällä puolet taloyhtiön lämmityskustannuksista pois

Asunto-osakeyhtiö Lappeenrannan Saimaanvälke sijaitsee Suomen kauneimman Saimaan rannalla, aivan Lappeenrannan keskustan kupeessa. 33 asuntoa kattava kerrostalo on rakennettu vuonna 2009.

Taloyhtiön hallitus oli pitkään pohtinut kaukolämmöstä irtaantumista, ja vuonna 2018 se tuli viimein ajankohtaiseksi.

– Lämmitysjärjestelmä on taloyhtiön taloudessa merkittävin kuluerä. Siksi taloyhtiön hallitus säästöjä etsiessään lähti etsimään korvaajaa kallistuneelle kaukolämmölle, taloyhtiön hallituksen jäsen Jarkko Selin muistelee.

Boschilla paras hyötysuhde

Laitetoimittajaksi valittiin Bosch, koska Selinin mukaan niissä todettiin olevan paras hyötysuhde.

– Urakkakilpailutuksen myötä lappeenrantalainen Bosch Lämpömestari KS-lämpö valikoitui asennusyritykseksi, Selin kertoo.

Lämmönjakohuoneeseen asennettiin kaksi kappaletta 48kW:n tehoisia Bosch 48kW 7000 LW -maalämpöpumppuja. Lisäksi asennettiin 42kW:n tehoinen sähkökattila varmistamaan lämmöntuotantoa mahdollisia häiriötilanteita silmälläpitäen.

– Yhteistyö sujui KS-Lämmön kanssa erinomaisesti, ja se on jatkunut tähän päivään asti, kaikki on mennyt todella hyvin, Selin kiittelee.

Alkuperäiset säästölaskelmat pitivät kutinsa

Säästöt mietityttivät hallitusta, että päästäänkö alkuperäisten laskelmien muodostamiin tavoitteisiin. Nyt kokemuksen perusteella laskelmat näyttävät kuitenkin pitävän paikkaansa.

– Säästämme noin 12 000 euroa vuodessa. Kaukolämpöä käytettäessä oli kustannus 25 000 euroa vuodessa, nyt maalämmön aikaan vuosikustannus oli 12 000 euroa, Selin hymyilee.

– KS-Lämpöä ja Bosch Lämpömestaria voi suositella kyllä vastaaviin projekteihin. Laitteet on ollut erinomaisia ja myös työn jälki lämmönjakohuoneessa on ollut todella hyvä, Selin päättää.