Maalämpöön siirtyminen pudotti Nuottapolku 9:n lämmityskustannukset puoleen

Asunto-osakeyhtiö Nuottapolku 9 on vuonna 1937 valmistunut funkkistyylinen kivitalo Helsingin Munkkiniemessä. Vuonna 2020 taloyhtiö päätti irrottautua kokonaan kaukolämmöstä ja vaihtaa lämmitysmuotonsa ekologiseen ja edulliseen maalämpöön. Tom Allen Senera vastasi maalämpökaivon porauksesta ja Boschin lämpöpumpun asentamisesta.

Alkujaan Nuottapolku 9 lämpesi hiilellä noin 30 vuoden ajan. Sen jälkeen lämmitysmuoto vaihtui kaukolämpöön, joka puolestaan ehti olla käytössä noin 50 vuotta ennen kuin päätös maalämpöön vaihtamisesta tehtiin. 

– Kyllä me yritimme rakentaa tätä ratkaisua sillä lailla, että meillä olisi edullinen ja ekologisesti kestävä tapa pitää talo lämpimänä, muistelee taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Henri Molander.

Hyvä hinta ja pitkä takuu

Maalämpöjärjestelmän asentamista varten taloyhtiö pyysi tarjouksia kokonaisratkaisuista, jotka pitäisivät sisällään koko paketin aina maalämpökaivojen porauksesta valmiin järjestelmän käyttöönottoon. Tarjouskilpailun voitti Boschin jälleenmyyjä Tom Allen Senera. 

– Tom Allen Senera teki tarjouksen, jossa maalämpökaivojen lisäksi tuli lämmöntuotantojärjestelmäksi tällainen Boschin lämpöpumppu, Molander sanoo. 

– Saimme siihen hyvän hinnan ja pitkän takuuajan. Näillä seikoilla oli vaikutusta, kun valintaa teimme, Molander jatkaa. 

Lämmityskustannukset putosivat puoleen

Boschin maalämpöpumppu on ehtinyt olla käytössä nyt noin vuoden. Molanderin mukaan se on toiminut koko vuoden ajan moitteetta. Kylmänä talvenakin talo pysyi hyvin lämpimänä. Toimintavarmuutensa lisäksi maalämpöjärjestelmä saa kiitosta myös edullisuudestaan. 

– Välittömät kustannukset ovat nyt noin puolet siitä, mitä aikaisemmat lämmityskustannukset olivat, Molander summaa.